Meer beleving op het bord

IMG_8628Beleving op het bord begint met de juiste compositie, gevolgd door een mooi samenspel van kleuren en tot slot diversiteit in vorm en afmeting. Bij vegetarische gerechten ben je in het voordeel dat je een ongelofelijk scala aan kleuren tegenkomt binnen het groente palet. Dit krijg je zomaar in de schoot geworpen, je hoeft hier eigenlijk niets voor te doen! Alleen al deze prachtige diversiteit aan kleuren en kleurcombinaties geeft groentegerechten een 1 – 0 voorsprong.

Voor de compositie, en de diversiteit in vorm en afmeting, geld voor zowel vlees-, vis- en groentegerechten dat je moet doseren, oog voor detail moet hebben en jezelf een aantal basisvaardigheden moeten aanleren hoe je gemakkelijk diversiteit kunt aanbrengen.

Naast de uiterlijke beleving moeten je zeker de smaakbeleving niet vergeten. Want dat is uiteindelijk toch wel het belangrijkste van je product. De smaak! Maar deze beleving bestaat naast smaak ook uit andere factoren die een gerecht compleet maken. Ook hier is diversiteit van belang. Het wel bekende knappertje of zuurtje mag natuurlijk niet ontbreken maar ook het mondgevoel en het smaakrijkdom moeten kloppen om de culinaire beleving optimaal te maken.